Choď na obsah Choď na menu

Neposkvrnene Pocatie KKC

 

Viera v Neposkvrnene Pocatie je sucastou vierovyznania - patri do clanku Vierovyznania: narodil sa z Marie, Panny.

 

Katechizmus

NEPOŠKVRNENÉ POČATIE

490 Aby Mária mohla byť matkou Spasiteľa, „bola od Boha obdarovaná darmi hodnými takej veľkej úlohy“. Anjel Gabriel ju vo chvíli zvestovania pozdravuje ako plnú milosti. (2676, 2853) A skutočne, aby mohla dať slobodný súhlas svojej viery zvestovaniu svojho povolania,(2001) bolo potrebné, aby ju úplne viedla Božia milosť.

491 Cirkev si v priebehu storočí uvedomila, že Mária, ktorú Boh naplnil milosťou, (411) bola vykúpená už od svojho počatia. Dogma o Nepoškvrnenom počatí, ktorú v roku 1854 vyhlásil pápež Pius IX., vyznáva, že:
„preblahoslavená Panna Mária bola v prvej chvíli svojho počatia osobitnou milosťou a výsadou všemohúceho Boha, vzhľadom na zásluhy Ježiša Krista, Spasiteľa ľudského pokolenia,

uchránená nedotknutá

od akejkoľvek škvrny dedičného hriechu.“

492 Tento jas „celkom výnimočnej svätosti“, ktorým je Mária „obdarovaná od prvej chvíle svojho počatia“, dostáva celý od Krista: je „vzhľadom na zásluhy svojho Syna vykúpená vznešenejším spôsobom“. (2011) Otec ju viac ako ktorúkoľvek inú stvorenú osobu „v Kristovi požehnal(1077) všetkým nebeským duchovným požehnaním“ (Ef 1,3). On si ju v ňom ešte pred stvorením sveta vyvolil, aby bola pred jeho tvárou svätá a nepoškvrnená v láske.

493 Otcovia východnej tradície nazývajú Božiu Matku „Celá svätá“ (po grécky Panagia) a oslavujú ju ako „uchránenú od akejkoľvek škvrny hriechu, akoby Duchom Svätým stvárnenú a utvorenú ako nové stvorenie“.

Z Božej milosti Mária počas celého svojho života

zostala čistá od akéhokoľvek osobného hriechu.

 

Ekumenický dialóg s inými kresťanskými cirkvami je jedným z najdôležitejších úmyslov, ktorý po II. vatikánskom koncile je katolícka Cirkev povolaná sledovať.

Na tejto ceste k úplnému spoločenstvu sa musia kresťanské cirkvi konfrontovať s mnohými historickými a doktrinálnymi problematikami, medzi nimi aj s mariánskou otázkou, alebo s úlohou Panny Márie v ekonómii spásy.

Treba upresniť, že Mária nikdy nebola príčinou rozdelenia medzi cirkvami, naopak, stala sa ich obeťou, na ktorej sa počas storočí odrážali tie najťažšie doktrinálne rozpor.

Mariológia je akýmsi vyústením teológie a prejavujú sa v nej podstatné rozdiely medzi denomináciami v pohľade na teológiu milosti a ekleziológiu. Napätie medzi krestanmi ohľadne Márie spôsobuje nesrávne chápanie teológie iných cirkví a tiež nepochopenie teológie katolíckej cirkvi zo strany protestantských cirkví.

V súčasnosti katolícka Cirkev uchováva vo svojom depositum fidei (poklad viery) štyri dogmy týkajúce sa Márie: Božské materstvo, večné panenstvo, Nepoškvrnené počatie a Nanebovzatie.

Pri ich vyhlásení Cirkev siahla po dvoch prameňoch, ktorými sa riadi viera: Sväté písmo a tradícia. Vyhlásenie dogmy nie je samoúčelné. ale má kristologickú funkciu, t.j. pomáha hlbšie pochopiť Kristovo tajomstvo. Toto by malo platiť aj pre dogmy o Márii.

https://sk.wikibooks.org/wiki/Dogmatika/M%C3%A1ria_a_ekumenizmus

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Papez Frantisek

(437) Salve, Regina • Misa de la Presentación del Señor. - YouTube

(437) Pope Francis Easter Sunday Mass Pater noster (Lord’s Prayer) - YouTube

 

 

 

 

Spomienky na papezov:

(437) Pope Francis consoles a boy who asked if his non-believing father is in Heaven - YouTube

Jan Pavol II,

(437) pytania do Jana Pawla II - YouTube

(437) Pater Noster (John Paul II - 1982) - YouTube

(437) Wybór Karola Wojtyły na papieża / 16.10.1978 - YouTube

Benedikt XVI,

(437) Großer Gott, wir loben Dich! Papst Benedikt 2006 in München (Deutschland) - YouTube

(437) Habemus Papam 2005 - YouTube  Velke prekvapenie pre nemecky narod

 

FRANTISEK:

(437) Holy Week 2015: Pater Noster (The Lord's Prayer) with Pope Francis - YouTube

(437) The Queen meets the Pope in the Vatican City - Director's Cut - YouTube

Maly Emanuel place a pyta sa papeza, ci veri, ze jeho otec je v nebi.

Papez vravi: Vsetci mozeme plakat, ako Emanuel, ked budeme mat bolest aku ma on v srdci. On place pre otca, ktory zomrel a ma odvahu tak urobit pred nami vsetkymi, lebo ma v srdci lasku pre svojho otca....

(437) Pope Francis consoles a boy who asked if his non-believing father is in Heaven - YouTube

 

 

Dar Kosic pre papeza Frantiska
(437) Socha sv. Alžbety ako dar pre pápeža vznikala dva mesiace - YouTube