Choď na obsah Choď na menu

Nebudes .... Lev 19

 
 
......................................................................

 

EX 20,15    Biblia.sk | Ekumenický preklad - Exodus — Druhá Mojžišova kniha 20

15 Nepokradneš! 16 Nevyslovíš krivé svedectvo proti svojmu blížnemu.

LEV 19,11  Biblia.sk | Ekumenický preklad - Levitikus — Tretia Mojžišova kniha 19

Ja som Hospodin, váš Boh. 11 Nekradnite, neklamte, nepodvádzajte sa navz ájom.

Deut 24,14   Biblia.sk | Ekumenický preklad - Deuteronómium — Piata Mojžišova kniha 24

14 Neutláčaj chudobného a núdzneho, nádenníka, či je to brat alebo cudzinec, ktorý býva v tvojej krajine a podlieha súdu v tvojich bránach.

 

JFB

11-16. Ye shall not steal—A variety of social duties are inculcated in this passage, chiefly in reference to common and little-thought-of vices to which mankind are exceedingly prone; such as committing petty frauds, or not scrupling to violate truth in transactions of business, ridiculing bodily infirmities, or circulating stories to the prejudice of others. In opposition to these bad habits, a spirit of humanity and brotherly kindness is strongly enforced.

Bezne " male neresti", znasilnenie pravdy, ... duch ludskosti a bratskej lasky je vyzadovany, ale v zakryvani a klamani akychsi mnesich previneni sa tento duch bratskej lasky pestuje spolu s nerestami- burinou, ktora sa cielene nevykorenuje...

 

MP

Or, one against another, to the defrauding of him of any of his goods, to which kind of lying the words foregoing and following seem here to restrain it, though it be true that all sorts of lying are unlawful

 

 

Ef 4 / pozri 25

STARÝ A NOVÝ ŽIVOT

17 Hovorím teda a dosvedčujem v Pánovi toto: Nežite už tak, ako žijú pohania v márnosti svojho zmýšľania, 18 so zatemnenou mysľou, odcudzení Božiemu životu pre ich nevedomosť, ktorá sa ich zmocnila, a pre zatvrdenosť ich srdca. 19 Vo svojej otupenosti sa oddali necudnostiam, aby nenásytne páchali každú nečistotu. 20 Vy ste sa však u Krista takým veciam neučili, 21 ak ste o ňom naozaj počuli a boli ste v ňom vyučení podľa pravdy, ktorá je v Ježišovi. 22 Vyzlečte si starého človeka s predchádzajúcim spôsobom života, ktorý hynie klamnými žiadosťami, 23 obnovte sa duchovným zmýšľaním 24 a oblečte si nového človeka, stvoreného podľa Božieho obrazu v spravodlivosti a svätosti pravdy.

PRAVIDLÁ NOVÉHO ŽIVOTA

25 Preto odhoďte lož a každý hovorte pravdu svojmu blížnemu, lebo sme si navzájom údmi. 26 Hnevajte sa, ale nehrešte. Slnko nech nezapadá nad vaším hnevom. 27 Nedávajte miesto diablovi.

28 Zlodej nech už nekradne, ale radšej nech pracuje a vlastnými rukami zarába, aby sa mal o čo rozdeliť s núdznym. 29 Nech z vašich úst nevyjde nijaké zlé slovo, ale iba dobré, na budovanie, kde treba, aby počúvajúcim prinášalo milosť. 30 Nezarmucujte Svätého Božieho Ducha, ktorého pečať nosíte na deň vykúpenia. 31 Odhoďte každé rozhorčenie, vášeň, hnev, krik a rúhanie so všetkou zlobou. 32 A buďte k sebe dobrí, milosrdní, odpúšťajte si navzájom, ako aj vám Boh odpustil v Kristovi.
 
 9 Neluhajte si navzájom, keď ste už vyzliekli starého človeka s jeho skutkami 10 a obliekli ste si nového, ktorý sa obnovuje, aby nadobudol poznanie podľa obrazu toho, ktorý ho stvoril.
 
 
 
 
 
 
 
-------------------------------------------
LEV 6

SPAĽOVANÁ OBETA

1 Hospodin povedal Mojžišovi: 2 „Prikáž Áronovi a jeho synom: ‚Toto je zákon o spaľovanej obete: Spaľovaná obeta bude na ohnisku na oltári po celú noc až do rána a oheň na oltári sa musí stále udržovať. 3 Kňaz si oblečie ľanové rúcho a ľanové spodky. Zhrnie mastný popol zo spaľovanej obety, ktorú strávil oheň na oltári, a vysype ho vedľa oltára. 4 Potom si vyzlečie rúcho a oblečie si iné, vynesie mastný popol von za tábor na čisté miesto. 5 Oheň na oltári sa musí stále udržovať, nesmie vyhasnúť. Kňaz na ňom každé ráno zapáli drevo a rozloží spaľovanú obetu a spáli na ňom tuk z obiet spoločenstva. 6 Oheň musí neustále horieť na oltári, nesmie vyhasnúť.
 
 
---------------------------------
NEBUDEM KRADNUT DUSE 
pre vlastne ucely, pre vlastne osobne  ciele, pre vlastne osobne zaujmy, ktore sa mozu menit kazdu chvilu, 
pre vsetko to, co nie je vo VOLI BOZEJ alebo co nesluzi pre uskutocnenie VOLI PANA,
ktoru ignorujen a ktora ma nezaujima,
pre vsetko to, co je na moju  osobnu slavu a osobne ambicie
a nie a nie na slavu PANA, ktoru nehladam a 
na zachranu DUSI, na ktorych mi nezalezi.